© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Toeristen houden onwenselijk systeem weeshuizen in stand

9 januari 2017


weeshuis indonesie.jpg

PERSBERICHT: Tijdens de Vakantiebeurs, van 11 tot en met 15 januari, vraagt Defence for Children – ECPAT via een stand en workshops aandacht voor kinderrechten in toerisme. Zo stelt zij onder andere tijdens de duurzaamheidsdag van de ANVR samen met touroperators de schadelijke gevolgen van weeshuistoerisme aan de kaak. Gemiddeld 80% van de kinderen die in kinderhuizen verblijven heeft nog één of zelfs beide ouders. Vrijwilligerswerk en bezoeken aan kinderhuizen houden een onwenselijk systeem van kinderhuizen in stand.

Een aantal touroperators bieden aan vakantiegangers vrijwilligerswerk of een bezoek aan een kinderhuis, of bieden de mogelijkheid te doneren aan een lokaal weeshuis. In Nepal, Cambodja, Zuid-Afrika, Ghana of Peru groeit het aantal kinderhuizen zelfs door de vraag vanuit de toerismesector. De nadelige gevolgen van vrijwilligerstoerisme in kinderhuizen is enorm voor de kwetsbare kinderen die er zitten. Zij lopen kans op hechtingsproblemen en het risico op (seksueel) misbruik en kinderhandel.

Theo Noten, programmamanager kinderrechten en seksuele uitbuiting: "Weeshuizen bieden toegang tot kwetsbare kinderen, ook voor potentiële daders van kindermisbruik. Er zijn verschillende zaken bekend waarbij Nederlanders kinderen uit een weeshuis seksueel misbruikten. Deze mensen gaan gericht op reis om in contact te komen met kwetsbare kinderen. Dat is dus een vorm van kindersekstoerisme."


In het signaleren van verdachte situaties rondom kinderen, kunnen reizigers en reisprofessionals een cruciale rol spelen. Zij zijn de onmisbare extra ogen en oren voor de politie en het Openbaar Ministerie in de aanpak van kinderuitbuiting. Vakantiegangers kunnen op een eenvoudige manier hun verantwoordelijkheid nemen en kindersekstoerisme melden bij www.meldkindersekstoerisme.nl.

Frank Oostdam, directeur ANVR: "Aandacht voor mensen- en kinderrechten vraagt om een sector overstijgende en internationale aanpak en dat kunnen we niet alleen. Wij werken al jaren samen met Defence for Children – ECPAT ter bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting. We hebben ons recentelijk ook aangesloten bij het internationale initiatief van de 'Round Table of Human Rights in Tourism' om dit thema breder in het vizier te krijgen. Mensenrechten is een gevoelig onderwerp, maar ook de Nederlandse reisbranche moet hierin zijn verantwoordelijkheid nemen."


Meer informatie

Op de duurzaamheidsdag van de ANVR op 11 januari leidt Defence for Children – ECPAT de discussie over mensenrechten en toerisme en wordt samen met het Better Care Network Netherlands een workshop voor touroperators over de gevolgen van weeshuistoerisme.

In hal 3 bemant Defence for Children- ECPAT de stand Don't Look Away waar samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de Koninklijke Marechaussee, de politie, de ANVR en andere kinderrechtenorganisaties opgeroepen wordt niet weg te kijken van seksuele uitbuiting van kinderen, maar te melden via www.meldkindersekstoerisme.nl.


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg