© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Asielkinderen lanceren verkiezingscampagne

29 augustus 2012


Stem u ons weg 2.jpg

Kinderen die al jarenlang in Nederland zijn maar geen verblijfsvergunning hebben, lanceren op 29 augustus samen met Defence for Children de campagne: Stem voor Gewortelde Kinderen. De kinderen trekken met een campagnebus langs de grote verkiezingsdebatten om de kiezers te laten weten dat het 12 september ook over hun lot gaat. Stem ook voor gewortelde kinderen!


Stemt u ons weg?

Al voor de lancering heeft de verkiezingscampagne al veel aandacht en steun verkregen. Lijsttrekkers Arie Slob (ChristenUnie), Emile Roemer (SP), Jolande Sap (GroenLinks) en Diederik Samsom (PvdA) hebben de campagneposter al ondertekend.

De kinderen trekken de komende weken met een campagnebus langs de grote verkiezingsdebatten om de kiezers te laten weten dat het 12 september ook over hun lot gaat. Voor de actie zijn de verkiezingsposters en campagneslogans van de tien grootste politieke partijen aangepast aan het thema gewortelde kinderen. Op de poster kun je je naam en eigen foto zetten. Die gepersonaliseerde posters worden via social media verspreid. Op die manier spreekt iedereen zich uit vóór of tégen een permanente regeling voor deze groep kinderen.


Politici spreken zich uit bij lancering campagne Gewortelde Kinderen

Torentje.jpg

Met speciale verkiezingsposters en T-shirts met de tekst 'Stemt u ons weg?' vroegen de kinderen tijdens de lancering voorbijgangers en politici zich uit te spreken voor gewortelde kinderen. De kinderen vertelden dat hun lot afhangt van de verkiezingen op 12 september. Tientallen voorbijgangers ondertekenden de poster. Ook de Kinderombudsman tekende voor de gewortelde kinderen. "Ik ben tien jaar en geboren in Nederland", zei Alexander op het Jeugdjournaal. "Ik ken het land van mijn ouders niet."

Er was ook veel politieke steun voor de actie. De SP, PvdA, Partij voor de Dieren en de ChristenUnie kwamen langs om hun naam te zetten op de campagneposters. Ook GroenLinks heeft de posters ondertekend. Onverwachte steun kwam er van Hero Brinkman (DPK), ook hij zette zijn naam op de poster voor gewortelde kinderen. Minister Gerd Leers voor Immigratie, Integratie en Asiel zette zijn naam onder de aangepaste CDA-poster. Het CDA vindt het voldoende dat de minister uitzonderingen kan maken in heel schrijnende gevallen en is niet voor een speciale wet. "Ik sta achter mijn beleid en daarom onderteken ik deze poster", zei Leers terwijl hij zijn naam opschreef.

Voor de lancering van de campagne is samengewerkt met Stichting Kik'r, die rondom de Tweede Kamerverkiezingen met basisschoolleerlingen uit Schiedam het gesprek aangingen met politici over de actuele situatie rondom kinderrechten in Nederland.


Succes bij Libelle lijsttrekkersdebat

Het actiecomité Stem voor Gewortelde Kinderen was maandagochtend 3 september bij het Libelle lijsttrekkersdebat in café Dudok in Den Haag. Het was een succesvolle ochtend. Maar liefst vier lijsttrekkers zetten hun naam op de speciale verkiezingsposter en veel bezoekers spraken hun steun uit.

Stemmen maakt verschil
"Weet u al op welke partij u gaat stemmen?", vroeg Yasir (16) aan een van de aanwezigen. "Als u op een van deze zes partijen stemt, kunt u ervoor zorgen dat ik in Nederland mag blijven", zei Yasir terwijl hij wees op de verkiezingsposters van de zes politieke partijen die vóór een speciale wet voor gewortelde kinderen zijn (PvdA, ChristenUnie, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, D66).


Campagne Amsterdam levert meeste ondertekende posters op

De derde actiedag van Stem voor Gewortelde Kinderen op dinsdag 4 september in Amsterdam, begon spannend. Nog voordat de posters en spandoeken uit de verkiezingsbus waren gehaald, kwamen er politieauto's aanrijden. Het kostte wat overredingskracht maar gelukkig stond ook de politie achter de actie en konden de spullen worden uitgeladen.

Langs de Amsterdamse Amstel werd het bord met daarop de aangepaste verkiezingsposters uitgestald. Het spandoek met 'Een land dat zijn kinderen uitzet, zet zijn hart uit', werd aan de brug bevestigd. Op maar een paar meters afstand lag theater Carré waar die avond het RTL Lijsttrekkersdebat zou plaatsvinden. De perfecte plek om kiezers bewust te maken dat hun stem verschil kan maken voor gewortelde kinderen.


Actievoerders rekenen op kiezers op 12 september

Het campagneteam "Stem voor Gewortelde Kinderen" deed deze keer Den Haag aan. GroenLinks bood, samen met de PvdA en de ChristenUnie de 130.000 handtekeningen voor het kinderpardon aan Minister Gerd Leers voor Immigratie, Integratie en Asiel aan.
Helaas gaf de minister ook in het bijzijn van de kinderen geen krimp. Zijn 'Nee' blijft een 'Nee'.  Natuurlijk leggen we ons daar niet bij neer. Ahkrat ging met de Minister in discussie en vertelde dat het voor haar alleen in Nederland mogelijk is om een veilig leven op te bouwen. "ik wil hier studeren, aan het werk en een gezin opbouwen. Dat kan niet in Irak." De Minister weigerde hier op in te gaan en gaf aan bij zijn standpunt te blijven.


Meer informatie

Bekijk hier de uitzending van het Jeugdjournaal en hier de de uitzending van Hart van Nederland (15e minuut) op 29 augustus 2012.

Bekijk hier de uitzending van het Jeugdjournaal, het NOS Journaal en  RTL nieuws op 6 september 2012. 

Laat je stem horen op www.stemvoorkinderen.nl


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg