© Powered by SiteSpirit

 


logo_DFC_03.png


 


'Only in Liberia'

joyce.jpg

Joyce Brummelman
Programmacoördinator Meisjesrechten


Afrikaans kind.jpg

7 september 2017
"Only in Liberia", verzucht onze chauffeur als we midden in de nacht richting het vliegveld van Monrovia rijden. Voor ons rijdt een vrachtwagen, zonder achterlichten maar ook zonder deel van het onderstel. Ik weet niet veel van auto's, maar het lijkt me niet dat je de as hoort te zien draaien. Voor onze chauffeur is de onverlichte vrachtwagen erg vervelend want het regent, de weg is verder niet verlicht en er is geen wegmarkering.

De gebrekkige infrastructuur vormt niet alleen een gevaar voor weggebruikers. Onverlichte wegen betekenen ook kwetsbaarheid voor meisjes, zowel op de weg als in de berm die wordt gebruikt als voetpad. Het komt helaas nog voor dat meisjes op weg naar school in de vroege ochtend of vanuit de stad naar hun dorp na een dag werken, slachtoffer worden van seksueel misbruik.


Ik bezocht Monrovia in het kader van het Girls Advocacy Alliance Programma (GAA), dat gericht is op het beschermen van meisjes tegen Gender Based Violence (waaronder seksueel misbruik, seksuele uitbuiting, kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en seksuele intimidatie in onderwijsinstellingen) en het versterken van hun positie. Zo pleiten we voor toegang tot beroepsopleidingen voor meisjes en willen met het GAA-programma zorgen dat meisjes de mogelijkheid houden om naar school te blijven gaan, ondanks een huwelijk of zwangerschap.

Het GAA-programma richt zich op verschillende niveaus, namelijk op de gemeenschappen, het maatschappelijk middenveld, private sector en de overheid. Het feit dat de huidige president een vrouw is, steunt ons pleidooi voor gelijkheid en rechten voor meisjes. Ellen Johnson Sirleaf sprak meermaals openlijk haar steun uit voor de strijd tegen seksueel geweld. Dat Liberia een vrouwelijke leider heeft, heeft ook een positieve invloed op hoe meisjes naar hun toekomst kijken. Zo vroeg ik tijdens vorige bezoek aan lokale meisjes in Tubmanburg, Bomi County, wat ze later wilde worden en kwam het antwoord: "President, net als Ellen Sirleaf".

De kans is heel groot, dat de volgende president van Liberia geen vrouw zal zijn. En voor Liberia is dit een spannende tijd, de nieuwe president wordt gekozen op 10 oktober. Overal langs de weg zie je de verkiezingsposters van de presidentskandidaten, vooral mannen aangezien er maar één vrouw is onder twintig kandidaten. Om één van de kandidaten kan je zeker niet heen als je Monrovia in deze tijd bezoekt, namelijk George Weah. Daar zorgt het vier voetbalvelden grote promotieterrein wel voor, aan de hoofdweg in Monrovia, waar elke dag muziek te horen is, een groot podium staat, omringd door promotiebussen en zelfs een springkussen voor de kleintjes.
Hoe de huidige presidentskandidaten kijken naar de rechten van meisjes om te worden beschermd tegen kindhuwelijken, besnijdenis en geweld en of zij zich zullen inzetten voor economische kansen voor meisjes, is nog niet geheel duidelijk. De ideeën en plannen van de kandidaten staan vaak niet uitgewerkt in verkiezingsprogramma's, maar worden vooral toegelicht bij optredens.

Defence for Children Liberia maakt zich samen met de GAA-organisaties zoals Plan Liberia, sterk om in ieder geval de rechten van meisjes bij alle kandidaten op de agenda te krijgen. Momenteel werkt Defence for Children met UNICEF Liberia en verschillende NGOs aan de ontwikkeling van nationaal kinderbeschermingsbeleid (Child Welfare Policy), in samenwerking met het Liberiaanse ministerie van Gender, Children & Social Protection. Wetten van de African Child Policy Forum die worden meegenomen in het kinderbeschermingsbeleid zijn de The Children's Law (2011), The Act to amend the Penal Code (chapter 14 sections 14.70 and 14.71), The Rape Law en de The Anti-trafficking Law (2005).

Onze hoop is dat dit beleid nog deze maand wordt afgerond en aangenomen kan worden, zodat de nieuwe president hier in ieder geval niet meer omheen kan.


Deel via:


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws
en lees de tweewekelijkse nieuwsbrief.

MELD U AAN


Tweets


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg