© Powered by SiteSpirit

 


logo_DFC_03.png


 


Miljoenennota: investeert Nederland in haar jongeren?

Aloys van Rest klein.jpg

Aloys van Rest
Directeur Defence for Children


miljoenennota.jpg

21 september 2017
De Miljoenennota 2018 is dinsdag verschenen. Iedereen lijkt positief. Veel lachende gezichten op het Binnenhof. De economische groei zorgt ervoor, dat veel Nederlanders profiteren van die groei, zo wordt gesteld. Inderdaad, het merendeel van de Nederlanders ziet hun inkomen een beetje stijgen. Maar of dat genoeg zal zijn om de bestedingen op niveau te houden is bij lang niet voor iedereen duidelijk. Waarom komt de Koning in zijn Troonrede tot driemaal toe terug op het thema armoede in Nederland. Dat is, omdat er nog een hele grote groep mensen niet profiteert van de welvaart. Het aantal gezinnen dat langdurig in armoede leeft neemt zelfs toe.


Is dat om trots op te zijn? Er is helaas veel door het demissionaire kabinet onder het tapijt geveegd. En nu roept Minister President Rutte als eerste, dat de lonen omhoog moeten. Hij legt gemakshalve de bal bij de sociale partners. Prima, maar dat is slechts een afleidingsmanoeuvre om vooral niet te kijken naar het niveau van de bestedingen van de meer kwetsbare medeburgers. De NOS bracht maandag een onderzoeksrapport uit waarin zij 200 gemeenten hebben bevraagd. Ruim 2/3 kan niet de jeugdzorg bieden die jongeren nodig hebben. Veel gemeentes hebben alweer wachtlijsten en deze worden langer en langer. Ik ben er niet trots op, maar hiervoor heeft Defence for Children wel eind 2014 gewaarschuwd. En decentraliseren en het budget ernstig verkleinen gaat problemen opleveren.

Ik hoop maar dat de nieuwe regering ingrijpt en doet wat het moet doen: gemeentes financieel afdoende financiŽle middelen geven, zodat zij de jeugdzorg professioneel kunnen inrichten. En hoe staat het met onze internationale solidariteit? Geen woord in het journaal, in de talkshows en in de dagbladen over ontwikkelingssamenwerking.

Het reeds flink vervuilde bedrag voor Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaat ondanks de economische groei met maar liefst 7% omlaag. We duikelen van 0,7% van het BNP, naar 0,6%. Zweden, een land dat je goed met Nederland kunt vergelijken heeft haar bijdrage juist verhoogd en wel naar 1 % van het BNP. Het gidsland Nederland zakt verder weg in betekenis. Jammer van al die kennis en kunde. En dat juist in een tijd waar in veel landen de mensenrechten met voeten wordt getreden.

Onderaan de streep van de Miljoenennota staat een begrotingsoverschot. De vraag die gesteld mag worden is: "Wie mag daar naast het ministerie van FinanciŽn aanspraak op maken?" Wat ons betreft de nieuwe generatie: de kinderen! Investeren in kinderen is investeren in onze toekomst. Goed onderwijs, een goed niveau aan gezondheidszorg; bescherming tegen geweld en uitbuiting.
Wij zijn hoopvol, dat de nieuwe regering met een nieuwe agenda komt, die ons en alle betrokkenen, die met en voor kinderen werken zal inspireren. Daar werken wij graag aan mee.


Deel via:


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws
en lees de tweewekelijkse nieuwsbrief.

MELD U AAN


Tweets


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg