© Powered by SiteSpirit

 


logo_DFC_03.png


 


Gemeenten maak beleid om armoede onder kinderen tegen te gaan

Marielle Bahlmann.jpg

Mariëlle Bahlmann
Juridisch medewerker Jeugdrecht


kind in plas.jpg

Volgens de laatste cijfers van het CBS groeien er in Nederland 292.000 kinderen op in armoede. Dat is een enorm aantal voor een rijk land als Nederland. Ook op de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children zien we de afgelopen jaren een flinke toename in het aantal vragen dat gaat over armoede. De kinderen en ouders die de Kinderrechtenhelpdesk benaderen, hebben vaak schrijnende verhalen over hun leven in armoede. Zo zijn er gezinnen die (langdurig) zijn afgesloten van gas, water en licht. Ook zijn er gezinnen die de huur van hun woning niet meer kunnen betalen en op straat dreigen te komen staan. Regelmatig wordt er gedreigd de kinderen bij de ouders weg te halen zodra het gezin dakloos raakt. Voor veel kinderen die opgroeien in armoede geldt bovendien dat zij niet kunnen meedoen met hun leeftijdsgenootjes omdat er geen geld is voor sport, vakanties en schoolreisjes.


Rol van de gemeente     
De verhalen van deze ouders en kinderen raken mij. Als jurist probeer ik hen dan ook zo goed mogelijk te informeren en adviseren over welke rechten zij hebben en welke vervolgstappen zij kunnen nemen. Soms moet er een juridische procedure worden opgestart, maar vaak moeten de ouders en kinderen bij de gemeente zijn omdat de gemeente verantwoordelijk is voor het armoede- en schuldenbeleid. Het verschilt echter per gemeente welke voorzieningen er zijn. Zo hebben sommige gemeenten wel een Kindpakket en andere niet. Met een Kindpakket wordt het voor kinderen en jongeren die opgroeien in armoede mogelijk om lid te worden van een sportclub of mee te doen aan culturele activiteiten.

Gemeenteraadsverkiezingen
De manier waarop de gemeente het armoede- en schuldenbeleid heeft vormgegeven maakt dus echt uit voor kinderen die opgroeien in armoede. Daarom waren de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart ook zo belangrijk. De nieuwe gemeenteraadsleden moeten nieuw beleid opstellen. Dit is voor hen ook meteen de kans om werk te maken van goed beleid om armoede onder kinderen aan te pakken. Op 29 maart worden de nieuwe gemeenteraadsleden geïnstalleerd. Als felicitatie met hun installatie ontvangen de nieuwe gemeenteraadsleden van de 50 armste gemeenten in Nederland een echte taart met deze vijf actiepunten. In 10 gemeenten bieden jongeren die te maken hebben gehad met armoede de taart zelf aan. De overige gemeenten ontvangen een digitale taart met de actiepunten.

Taartenactie
Kinderrechtenorganisaties Defence for Children en Save the Children hebben de krachten gebundeld en vijf actiepunten opgesteld waarmee armoede onder kinderen in de gemeenten aangepakt kan worden. Jongeren die te maken hebben (gehad) met armoede hebben meegedacht over deze vijf actiepunten.

1.     Zet de Klijnsmagelden daadwerkelijk in voor de bestrijding van armoede onder kinderen.
2.     Bied een Kindpakket aan, zodat kinderen bijvoorbeeld kunnen sporten en meedoen met culturele activiteiten.
3.     Maak het beleid beschikbaar in – voor kinderen en jongeren – begrijpelijke taal.
4.     Betrek kinderen en jongeren bij vraagstukken rondom armoede
en sociale uitsluiting.
5.     Doorbreek het taboe, maak armoede bespreekbaar.

Ik hoop van harte dat de nieuwe gemeenteraadsleden werk maken van goed beleid om armoede onder kinderen te gaan en dat zij de vijf actiepunten meenemen bij het opstellen van het nieuwe beleid. Dit kan echt verschil maken voor de 292.000 kinderen die opgroeien in armoede.

Voor armoede in Nederland geldt: je ziet het niet, maar het is er wel.


Deel via:


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws
en lees de tweewekelijkse nieuwsbrief.

MELD U AAN


Tweets


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg