© Powered by SiteSpirit

 


logo_DFC_03.png 


Seksuele uitbuiting

uitbuiting-klein.jpg


Zorg na 18 jaar bij slachtoffers seksuele uitbuiting

“18 jaar is een zeer risicovolle leeftijd, om ze los te laten.” - jeugdbeschermer


De uitdaging

De continu´teit van de zorg voor jongeren na hun 18e verjaardag laat nog te vaak te wensen over. Dit geldt voor alle jongeren in de zorg, maar in het bijzonder voor minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting. Als de overgang naar praktische zelfstandigheid na hun 18e jaar niet goed verloopt, stapelen de problemen zich snel op. Zo is er een verhoogd risico op uitval bij studie of werk, een gebrek aan inkomen, schulden of nog erger: dakloosheid, verslaving en (herhaalde) seksuele uitbuiting. Ondanks de grote problemen die slachtoffers ondervinden bij het zelfstandig worden, is de zorg die zij krijgen of kunnen inschakelen minimaal. Uit recent onderzoek naar meisjes die de gesloten jeugdzorg vijf jaar geleden hebben verlaten blijkt dat het met 90% niet goed gaat. Minderjarige slachtoffers van mensenhandel in residentiŰle jeugdzorg moeten na hun 18e verjaardag noodgedwongen verhuizen, soms naar zorg die niet specifiek is ingericht op hun problematiek. In veel gemeenten is specifieke ondersteuning op hun weg naar zelfstandigheid voor jongeren die de jeugdzorg verlaten nog niet beschikbaar.

Ook voor de groep buitenlandse minderjarige slachtoffers van mensenhandel geldt dat zij voor en na hun 18e jaar te maken krijgen met verschillende zorginstellingen en voorzieningen. Alleenstaande minderjarige vreemdelingen die verblijven in de beschermde opvang voor slachtoffers van mensenhandel moeten na hun 18e verjaardag doorstromen naar reguliere AZC’s. Zij zijn mede hierdoor kwetsbaar om te verdwijnen en opnieuw slachtoffer te worden van mensenhandel.

Het programma 'Zorg na je 18e verjaardag' is onderdeel van Systemic Change dat wordt uitgevoerd door Defence for Children - ECPAT, Terre des Hommes, en Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM). De looptijd is juli 2017 tot juli 2018.


Wat doen we?

Resultaten

Impact

Samenwerking

Financiering

Contact

Deel via:


JEUGDBESCHERMER

Project zorg na 18+ iStock-674505228.jpg

Ambulant hulpverlener, Spirit Specifieq: "18 jaar is een zeer risicovolle leeftijd. Om ze op dat moment  los te laten is spannend. Wij zijn ons hier steeds meer bewust van en zoeken nu meer uit wat we kunnen betekenen na 18 jaar."

Jeugdzorgwerker, William Schrikker Groep: "Bij 18 jaar ben je zo'n meisje kwijt. De jeugdbeschermingsmaatregel houdt dan meestal op. Alleen bij hoge uitzondering kun je die nog iets verlengen. Bij meisjes met een licht verstandelijke beperking is er een bijkomend probleem: zij zijn verstandelijk gezien vaak nog helemaal geen 18, maar ook voor hen houdt de jeugdbescherming op. Zij zijn extra kwetsbaar."


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg